Sıkça Sorulan Sorular
Anasayfa »
Bulunduğu ortamdaki sesleri bir mikrofon aracılığı ile toplayıp şiddetini yükselterek, işitme kaybı olan kişinin duyabileceği seviyeye getiren elektronik bir aletlerdir.
Tespit edilen işitme kaybının ilaç tedavisi ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı durumlarda, KBB doktorunun veya uzman Odyoloğun önermesi ile işitme cihazı kullanılır.
İşitme kaybınızın seviyesi kullanabileceğiniz işitme cihazının tipinin seçimindeki en önemli etkendir. Bunun yanı sıra kulak kanalınızın yapısı, kulağınızda akıntı olup olmadığı, estetik tercihleriniz, teknolojik tercihleriniz, ekonomik kaygılarınız , sosyal yaşantınızın yoğunluğu ve el becerilerinizin durumu göz önünde bulundurularak seçim yapılır.
Oldukça yaygın olarak duyduğumuz bu bilgi kesinlikle yanlıştır, bir hurafedir. Kulak ve anlamayı sağlayan beynimiz, işitme cihazı kullanılmadığında tembelleşir ve özelliklerini yitirir. Kulağımızı ve beynimizi devamlı aktif halde tutabilmek için tek çözüm etrafımızda olan tüm sesleri duymaya devam etmektir.
Eğer her iki kulakta işitme kaybı varsa mutlaka her iki kulakta da işitme cihazı kullanılması gerekir. Genel olarak ekonomik sorunlardan dolayı SGK işitme cihazı ödemelerini tek cihaz için yaptığı için böyle bir durum ortaya çıkmıştır. Kısmen yanlış olmasına rağmen eğer tek cihaz kullanılacak ise genel olarak daha iyi duyan kulağın cihazlandırılması tercih edilir. Bunun sebebi tek kulaktan bile olsa en iyi işitmenin sağlanmaya çalışılmasıdır. Diğerinden iyi duyan kulakta işitme cihazı kullanılarak normal işitmeye daha verimli bir dönüş sağlanır. Tavsiyemiz koşullar ne olursa olsun her iki kulağınızda da işitme kaybı var ise iki kulağınız içinde işitme cihazı kullanmanızdır.
En iyi cihaz kullanıcıya en çok fayda sağlayan, işitme kalitesine bağlı olarak yaşam kalitesini de arttıran cihazdır. Odyoloji uzmanları tarafından yapılacak detaylı bir tetkik sonrası denenecek faklı modellerdeki işitme cihazlarından en çok fayda sağlanan model tercih edilmelidir. Bu konuya yıllarını vermiş işitme uzmanlarımız size bu noktada tavsiyeleri ile ışık tutacaklardır.
İşitme cihazı, gerekli Odyolojik tetkikler yapıldıktan sonra, sesi dinlenip onay verildikten sonra alınabilecek bir cihazdır. İnternetten ya da sadece tetkik sonuçlarına göre alınabilecek bir cihaz değildir. Cihaz alacak kişinin İşitme merkezimize gelip cihaz denemesi tercih ettiğimiz bir durumdur fakat evden çıkamayacak durumda olanlar için evde uygulama hizmeti veren bir ekibimiz mevcuttur. Bu hizmetimizden faydalanabilmek için öncelikle bir KBB doktoru tarafından muayene edilmiş olmanız ve işitme cihazı kullanabileceğiniz yönünde tanı konması gerekir. Akabinde randevu alarak hizmetlerimizden evinizde yararlanabilirsiniz.
İşitme Cihazı adaptasyon süreci bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmalıdır. Bu kişinin işitsel yeteneklerini sürekli olarak aynı seviyede tutmak için çok önemlidir.
ADAPTASYON SÜRECİ: İşitme cihazı ilk bir hafta sadece evde kullanılmalı. Cihaz rahat duyulabilecek şekilde ayarlanmalı ve evde dolaşıp değişik sesler dinlenmeli (gazete hışırtısı, hapşırma, öksürme saat, telefon zili gibi) .Kullanıcı kendini sinirli veya yorgun hissederse cihazı kapatıp ara vermeli. Bir müddet sonra cihaz tekrar takılmalı. Cihaz kullanıcısı yüksek sesle gazete veya kitap okuyup kendi sesini kontrol etmeli. Sadece TEK KİŞİ ile konuşup, konuşanın yüzüne bakarak ve sonra da bakmadan konuşulanı anlamaya çalışılmalı. (başlangıçta konuşan kişinin yüzüne bakmak anlamayı kolaylaştırır.) 4. ve 7. günler; Evde günlük işler yaparken cihaz takılıp, değişik sesler dinlenmeli (kapı çarpması, su kaynaması, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge gibi) ve bu seslere alışılmaya çalışılmalı. Cihaz kullanıcısı duyduğu sesin kaynağını bulmaya çalışmalı (trafik sesi mi?, süpürge sesi mi?). TV’ de haberler izlenmeye başlanmalıdır. 1. hafta; Cihaz kullanıcısı işitme cihazını günde en az 5 saat takabilir. 3-4 kişilik konuşma gruplarında cihazını kullanmaya başlayabilir. Cihaz kullanıcısı ayırt etmekte zorlandığı kelimelerin listesini çıkarabilir (örneğin Hastane-Postane, Taş-Yaş, Kuş-Koş gibi). Bu listeyi bir yakınına okutup (ilk önce dudaklara bakarak daha sonra gözlerini kapatarak) sonra kendisi tekrar etmeye çalışarak bu kelimeleri ayırt etme kabiliyetini arttırmaya çalışmalıdır. Artık dışarı çıkıp tabiattaki sesleri dinlemelidir. Cihaz kullanıcısı konuşmalar sırasında anlamadığı bir şey olursa karşısındaki kişiye tekrarlatmaktan çekinmemelidir. İkinci haftada artık cihazı tiyatro, sinema, bale gibi kalabalık ortamlarda kullanabilir. Cihaz kullanıcısı kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca bir kişiyle konuşmaya çalışmalıdır, bundan sonra cihazı her zaman kullanmalıdır.
Gece yatarken, duş alırken, havuz veya denize girerken, sauna-hamam vb. nemli ortamlara girerken, abdest alırken, saç kurutma makinesi vb. aletler kullanırken, MR veya Tomografi çektirirken,aksi bir uyarı yok ise maden ve patlama riski olan yerlerde, parfüm ve güneş kremi benzeri kozmetik ürünler kullanırken işitme cihazı kulaktan çıkartılmalıdır. İşitme cihazlarının en büyük düşmanı su ve nem olduğu için, cihazı kulağınızdan çıkarma pahasına bile her türlü sıvıdan ve nemden cihazı uzak tutmak gerekir.
Yedek piller serin, güneş görmeyen ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Buzdolabında saklanan piller nemlenebilir, bu yüzden buzdolabında saklamayınız.
İşitme cihazınız için gerekli olan pilleri dilediğiniz yerden satın alabilirsiniz. İşitme cihazı pili olduğuna ve son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmeniz gerekir.Saat pili kullanmayınız, işitme cihazınıza kalıcı zararlar verebilir.
Şarj edilebilir piller işitme cihazlarını verimli çalıştırmak için yeterli kalitede değillerdir. İyi şarj edilmemiş, şarj ömrünü tamamlamış, düşük voltaj veren piller işitme cihazının ihtiyacı olan enerjiyi sağlayamazlar ve işitme cihazının ses kalitesini düşürürler hatta uzun vadede cihazda kalıcı hasarlar oluşmasına bile sebep olabilirler. teknoses işitme merkezlerinde pil fiyatları çok ekonomiktir, size uzun süre yetecek pil modellerimizi Remix işitme cihazı merkezindeki uzmanlara danışarak temin edebilirsiniz.
Pil’in üzerindeki etiketi çıkardıktan sonra bir süre bekledikten sonra pili cihaza takın, bu sayede pilin ömrünü biraz da olsa uzatmış olursunuz. Gece yatarken pili cihazın içinden çıkarırsanız pil temas noktalarında oluşabilecek oksitlenmeyi büyük ölçüde önlemiş olursunuz. Atık piller doğaya zarar verecek kimyasallar içerdiği için pillerinizi mutlaka yakınınızdaki pil atık kutularına atın ya da biriktirip işitme merkezinizdeki atık kutularına atın. Piller yutulduğunda ciddi sağlık problemleri oluşabilir. Bu yüzden çocuklarınızdan, zihinsel engellilerden ve evcil hayvanlarınızdan uzak tutun, haplarınızla aynı yerde saklamayın. Çocuğunuzun işitme cihazının pil kilidini devamlı kapalı tutun ve pillerini siz değiştirin. Pillerinizi şarj etmeye çalışmayın ve ateşe atmayın. Biten pillerinizi cihazın içinde bırakmayın.